⚠️ Javno upozorenje – Moje iskustvo sa VELOBET-om (Santeda International BV) i Elegro / Niko Technologies OÜ ⚠️
Delim svoje iskustvo kako bih upozorio druge — posebno igrače iz Velike Britanije — na VELOBET, kojim upravlja Santeda International BV, i njihove procesore plaćanja Elegro / Niko Technologies OÜ. Moja žalba je u toku od oktobra 2025. i nastavlja se u 2026. godini, uprkos obimnim dokumentarnim dokazima i već izdatim povraćajima novca.
Nakon uplate depozita i kasnijeg pokretanja sporova, mojoj banci su u tri odvojena navrata izvršena poništavanja povrata novca, što predstavlja jasno priznanje problema sa transakcijama i odgovornosti:
16. oktobar – 420 funti
16. novembar – 50 funti
18. novembar – 700 funti
Uprkos ovom priznanju, VELOBET je od tada odbio da izvrši dalje razumne povraćaje novca, odložio je rešavanje i pokušao da izbegne odgovornost.
🚩 Elegro / Niko Technologies OU – Direktno učešće uprkos odbijanju
Kompanija Elegro / Niko Technologies OÜ je izjavila da je moja žalba „u potpunosti krivična za VELOBET" i da oni nisu umešani. Međutim, ova izjava je činjenično opovrgnuta događajima i dokazima.
Elegro je potvrdio da su dostavili „povratne informacije" kompaniji VELOBET u vezi sa mojom žalbom. Ubrzo nakon što su ove povratne informacije date, izdate su mi druge i treće poništene odluke o povraćaju novca (16. novembra i 18. novembra).
Ovaj tajming jasno pokazuje da je Elegro bio direktno uključen u proces povraćaja novca, uprkos tome što sada pokušava da se distancira.
Štaviše, Elegro / Niko Technologies OÜ eksplicitno navode na svojoj veb stranici da ne pružaju usluge kupcima u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Uprkos tome, oni su obrađivali plaćanja za kockanje sa sedištem u Velikoj Britaniji u ime VELOBET-a, što je direktno suprotno njihovim sopstvenim navedenim politikama.
Ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi sa:
Obrada plaćanja za klijente iz Velike Britanije uz tvrdnju da ne pruža usluge u Velikoj Britaniji
Delujući kao posrednik u plaćanju, a kasnije negirajući odgovornost
Olakšavanje transakcija u vezi sa kockanjem putem opisa koji nisu vezani za kockanje ili obmanjujućih opisa trgovaca
Pokušaj distanciranja kada dođe do sporova i povraćaja novca
🚩 Neuspesi u komunikaciji i ponašanje u lošoj veri
Tokom cele ove žalbe, VELOBET je ignorisao približno 99% mojih imejlova. Kada se odgovori pošalju, to su generički, šablonski odgovori koji ne rešavaju:
Dostavljeni dokazi
Već izdati povraćaji novca
Suština tužbe
U ovoj fazi, oslanjanje VELOBET-a na svoje Uslove i odredbe je besmisleno. Nakon što su povraćaji novca izvršeni, potvrda je data i odgovornost prihvaćena. Kompanija ne može da izda povraćaj novca, a zatim retrospektivno da se oslanja na Uslove i odredbe kako bi izbegla rešavanje žalbe koju je već potvrdila.
Ovakav pristup pokazuje loše rešavanje žalbi, nedostatak transparentnosti i nedobronamerno angažovanje.
⚖️ Pravna i regulatorna pitanja (igrači iz Velike Britanije)
VELOBET nije licenciran od strane Komisije za kockanje Ujedinjenog Kraljevstva (UKGC). Za igrače iz Ujedinjenog Kraljevstva, ovo znači:
Nema zaštite potrošača u kockanju u Velikoj Britaniji
Nema zaštite od samoisključivanja u GamStop-u
Nema alternativnog rešavanja sporova (ARS) odobrenog u Velikoj Britaniji
Ograničeno ili nikakvo pravno sredstvo zaštite prema zakonu o kockanju u Velikoj Britaniji
Depoziti su obrađeni preko trećih strana za obradu plaćanja, uključujući Elegro / Niko Technologies OÜ, a na bankovnim izvodima su se pojavljivali pod obmanjujućim, nekockarskim opisima trgovaca.
Deskriptori koji se koriste u mojoj banci:
Elegro.Eu
Nikotpf Finteh FK LTD
Nikotpf Marinbjuti
Nikopf Zenit Marketin
Nikotpf Global Strajd
Nikotpf Pik Gear Aparat
Banka me je eksplicitno obavestila da su povraćaji sredstava ograničeni zbog netačnog MCC kodiranja, uprkos tome što su transakcije očigledno bile depoziti za kockanje.
Ovo stvara situaciju u kojoj:
Zaštitne mere za kockanje mogu se zaobići
Banke su sprečene da primene ispravnu zaštitu
Kupci ostaju izloženi kada dođe do spora
🚨 Dodatna upozorenja o operativnim i potrošačkim rizicima
Na osnovu mog iskustva, dodatni rizici uključuju:
Selektivno angažovanje samo kada je to zgodno
Povraćaj novca delimično izdat radi smirivanja žalbi, a zatim obustavljen
Prebacivanje odgovornosti između trgovca i obrađivača
Nedostatak jasnog i odgovornog postupka za žalbe
Prekogranična složenost osmišljena da obeshrabri eskalaciju
Očekuje se da će kupci odustati od žalbi zbog iscrpljenosti
Ovaj obrazac snažno ukazuje na strukturu osmišljenu da odloži, iscrpi i obeshrabri kupce da ostvare svoja prava ili naplate sredstva.
⚠️ Važno upozorenje za igrače iz Velike Britanije
Ako ste stanovnik Ujedinjenog Kraljevstva i razmatrate VELOBET:
Kockate se kod operatera koji nema licencu u Velikoj Britaniji
Zaštita kockanja u Velikoj Britaniji se ne primenjuje
Plaćanja mogu obrađivati entiteti koji tvrde da ne pružaju usluge u Velikoj Britaniji
Trgovački opisi mogu prikriti kockarske aktivnosti
Povraćaj novca može biti delimično izdat, a zatim zadržan
Pravna, bankarska ili regulatorna eskalacija može biti vaša jedina opcija
Ako se ovo može desiti meni — uz potvrđene povraćaje novca, učešće obrađivača i dokaze — može se desiti bilo kome.