NE KOPIRAJTE. Koristite svoje reči ili vam neće vratiti novac. **** imejl compliance-requests@getivy.io
Poštovani timu za usklađenost kompanije PASSPOINT Sp. z oo,
Pišem Vam da bih zvanično podneo žalbu u vezi sa trenutnim bankovnim transferima uplata izvršenim sa mog računa u vezi sa , koje su obrađene i namirene putem bankarske infrastrukture koju je obezbedio Banking Circle.
Već sam kontaktirao Banking Serkl u vezi sa ovim transakcijama, a oni su mi dali vašu imejl adresu da vas direktno kontaktiram. Banking Serkl je takođe upoznat sa ovom žalbom i zabrinutostima koje sam izneo u vezi sa ovim plaćanjima.
Ukupan povraćaj koji tražim je 742 funte, sastavljen od 17 odvojenih transakcija obrađenih putem IBAN-a GB********************
I dalje sam izuzetno zabrinut zbog uloge kompanije PASSPOINT Sp. z oo u olakšavanju ovih plaćanja.
Nakon opsežnog istraživanja vaše kompanije, identifikovao sam značajne probleme sa propisima i usklađenošću.
PASSPOINT Sp. z oo je registrovano u Poljskoj pod PKD klasifikacijom 64.99.Z („ostale finansijske delatnosti"). Međutim, ova klasifikacija je široka i sama po sebi ne predstavlja ovlašćenje za pružanje regulisanih platnih usluga.
U Poljskoj, svaki subjekt koji posluje kao pružalac platnih usluga (PPU) generalno mora biti ovlašćen ili registrovan i obično kao:
• Nacionalna platna institucija (KIP), ili
• Mala platna institucija (MIP)
Na osnovu dostupnih informacija, ne postoje jasni dokazi da PASSPOINT Sp. z oo poseduje takvo ovlašćenje.
Štaviše, plaćanja su povezana sa kockarskim aktivnostima. Poljska sprovodi stroge zakone o kockanju, a od pružalaca usluga plaćanja se očekuje da blokiraju ili spreče transakcije koje uključuju nelicencirane ili ofšor operatere kockanja.
Čini se da dotični operater ima licencu u jurisdikciji koja nije priznata u okviru regulatornog okvira Ujedinjenog Kraljevstva ili EU. Stoga, pravilno regulisani pružalac usluga plaćenih usluga ne bi trebalo da olakšava ove transakcije.
Pojavljuju se sledeći ozbiljni upozoravajući znaci:
• Nema potvrđene autorizacije KNF-a kao platne institucije
• Nedostatak transparentnosti u vezi sa ulogom PASSPOINT-a u obradi ovih plaćanja
• Delujem kao posrednik između mene i operatera kockanja
• Potencijalna pogrešna klasifikacija transakcija, uključujući korišćenje pogrešnih kodova kategorije trgovaca (MCC), prikrivanje plaćanja povezanih sa kockanjem
• Potencijalna kršenja obaveza u vezi sa sprečavanjem pranja novca, sprečavanjem prevara i praćenjem transakcija
Ova pitanja izazivaju značajnu zabrinutost u vezi sa kršenjem propisa, kršenjem zaštite potrošača i mogućim zaobilaženjem finansijskih zaštitnih mera.
Uzimajući u obzir gore navedeno, formalno zahtevam da PASSPOINT Sp. z oo reši sledeće:
1. Potvrdite da li je PASSPOINT Sp. z oo ovlašćen ili registrovan kod KNF-a za pružanje platnih usluga.
2. Potvrdite pravni osnov na osnovu kojeg je PASSPOINT Sp. z oo obradio plaćanja povezana sa Instaspin.com.
3. Potvrdite kakva je dužna pažnja sprovedena na Instaspin.com i njegovim operaterima pre obrade plaćanja.
4. Potvrdite koje mere PASSPOINT Sp. z oo namerava da preduzme u vezi sa ovim zabrinutostima.
5. Organizujte potpuni povraćaj novca od 742 funte u vezi sa 17 transakcija obrađenih preko PASSPOINT Sp. z oo
Očekujem da će ovaj povraćaj novca biti obrađen bez odlaganja.
Ako se ovo pitanje ne reši brzo, podneću žalbu nadležnim organima, uključujući:
• Poljski organ za finansijski nadzor (KNF)
• Relevantni organi za sprečavanje pranja novca i finansijskog kriminala
• Relevantna tela za zaštitu potrošača
• Nadležni organi u Finskoj
Očekujem hitan odgovor u vezi sa ovim nedoumicama, potvrdu koje će mere preduzeti PASSPOINT Sp. z oo i potvrdu da se moj povraćaj novca obrađuje.
S poštovanjem,