Poštovani/a,
Pišem Vam kako bih zvanično podneo ozbiljnu žalbu u vezi sa bankovnim transferima sa mog računa u vezi sa Instaspin.com, koji su obrađeni preko PASSPOINT Sp. z oo, navodno preko Banking Circle-a.
Nakon opsežnog istraživanja entiteta koji je primio moja sredstva, identifikovao sam značajne probleme u vezi sa regulatornim i propisima koji dovode u pitanje legitimnost ovih transakcija.
PASSPOINT Sp. z oo je registrovano u Poljskoj pod PKD klasifikacijom 64.99.Z („ostale finansijske usluge"). Međutim, ova klasifikacija je izuzetno široka i ne predstavlja licencu za pružanje regulisanih platnih usluga. Ona samo opisuje vrstu aktivnosti koju kompanija deklariše.
U Poljskoj, svaki subjekt koji posluje kao pružalac platnih usluga (PSP) mora biti ovlašćen ili registrovan kod Poljskog organa za finansijski nadzor (KNF), obično kao:
Nacionalna platna institucija (KIP), ili
Mala platna institucija (MIP)
Ako kompanija nije navedena u registrima KNF-a, nije ovlašćena da pruža regulisane platne usluge. Na osnovu dostupnih informacija, ne postoje jasni dokazi da PASSPOINT Sp. z oo poseduje takvo ovlašćenje.
Štaviše, situacija je znatno ozbiljnija s obzirom na to da su ova plaćanja povezana sa kockarskim aktivnostima. Poljska sprovodi stroge propise o kockanju u skladu sa Poljskim zakonom o kockanju, a od pružalaca usluga plaćanja se očekuje da:
Blokirajte transakcije povezane sa nelicenciranim operaterima kockanja
Ne omogućavaju ofšor ili neregulisane usluge kockanja
Čini se da dotični operater ima licencu u Anžuanu (Komori), jurisdikciji koja nije priznata u okviru regulatornih okvira Ujedinjenog Kraljevstva ili EU. Stoga, pravilno regulisani poljski pružalac platnih usluga ne bi trebalo da olakšava ove transakcije.
Na osnovu ovih nalaza, javljaju se sledeći ozbiljni upozoravajući znaci:
Nema potvrđene autorizacije KNF-a kao platne institucije
Nedostatak transparentnosti u vezi sa ulogom PASSPOINT-a u obradi ovih plaćanja
Delujući kao posrednik između mene i operatera kockanja
Potencijalna pogrešna klasifikacija transakcija, uključujući korišćenje pogrešnih kodova kategorije trgovaca (MCC), što je moglo da prikrije pravu prirodu plaćanja
Ova pitanja izazivaju značajnu zabrinutost u vezi sa kršenjem propisa, kršenjem zaštite potrošača i potencijalnim zaobilaženjem finansijskih zaštitnih mera.
S obzirom na gore navedeno, formalno zahtevam:
Potpun i trenutni povraćaj svih plaćanja obrađenih putem PASSPOINT Sp. z oo u vezi sa Instaspin.com
Potpuno otkrivanje pravne i regulatorne osnove na osnovu koje su ove transakcije obrađene
Potvrda regulatornog statusa i ovlašćenja PASSPOINT-a da deluje kao posrednik u plaćanju u ovom kontekstu
Ako se ovo pitanje ne reši brzo, neću oklevati da podnesem žalbe nadležnim regulatornim i sprovođenim organima, uključujući:
Poljski organ za finansijski nadzor (KNF)
Relevantna tela za finansijsku zaštitu i zaštitu potrošača u Velikoj Britaniji
Organi koji nadgledaju okvir za licenciranje Anžuanske regije
Očekujem hitan odgovor kojim će se potvrditi da će mi sredstva biti vraćena bez odlaganja.
S poštovanjem,