Nikada nisam dobrovoljno postao kupac Kriptonima.
Odobrio sam ono što je izgledalo kao normalno plaćanje CAD karticom na .ca sajtu kazina (Neon54/Powbet). Stranica je prikazivala CAD dolare, kanadski brend i nije bilo očiglednog pominjanja da će moja kartica biti korišćena za kupovinu USDC.e ili da će transakcija biti izvršena pod MCC 6051 (fiat→kripto).
Tek nakon što me je banka pozvala i pitala da li „kupujem kriptovalute", počeo sam da istražujem. Tada sam otkrio sledeće:
Kasa me je, nakon što sam uneo podatke o kartici, preusmerila na stranicu „Plaćanje preko Straal-a", a zatim na Kryptonim tok.
Kriptonim je kasnije pismeno potvrdio da obavljaju fiat→kripto uslugu pod MCC 6051 i da je moj novac konvertovan u USDC.e i poslat na novčanike koje su oni obezbedili.
Provere na lancu (Polygonscan) pokazuju da Kryptonim vrući novčanik prima likvidnost (uključujući i iz „Binance 48"), a zatim gura USDC.e u kolekcionarske/trgovačke novčanike. Nijedan od ovih novčanika nije pod mojom kontrolom; nemam ključeve, nemam seed frazu, nemam prijavu.
Ni u jednom trenutku nisam svesno otvorio kripto novčanik sa Kryptonim-om niti sam nameravao da kupim kriptovalute. Mislio sam da vršim standardni depozit u CAD-u na sajtu kazina okrenutom ka Kanadi.
Kada sam ovo osporio, stav Kriptonoma je u suštini bio: kupili ste kriptovalutu, to je nepovratno, nema povraćaja novca. Po mom mišljenju, ovo ignoriše osnovna pravila istinitosti u transakcijama:
Prodajno mesto je bila .ca stranica kazina u CAD-u, a ne ekran za kripto razmenu.
Nije bilo jasnog otkrivanja da li će transakcija biti kodirana kao MCC 6051, konvertovana u USDC.e ili usmerena u inostranstvo.
KYC (ID/živost) izvršena u njihovom toku dokazuje ko sam, ali nije jednaka informisanom pristanku na kripto konverziju ili ofšor rutiranje.
Zatražio/la sam:
povraćaj novca u storniranje
Razjašnjenje njihovog odnosa sa ilegalnim ofšor kazinima koji posluju kao Neon54 / Powbet za kanadske igrače.
Do sada nisam dobio nikakav povraćaj novca i mnogo je prebacivanja krivice.
Po mom mišljenju, ovo je šina od kartice do kriptovalute skrivena iza fasade .ca kazina, gde kupac snosi rizik dok svi u lancu plaćanja poriču odgovornost. Ovo eskaliram regulatorima i mrežama kartica koristeći Kriptonimova sopstvena pisana priznanja i dokaze na lancu.
Ako ste vlasnik kartice koji iznenada otkrije da ste „kupili kriptovalutu" nakon korišćenja ovih kazina, proverite da li je Kryptonim uključen u protok i sve dokumentujte.
Uskoro ćete biti preusmereni na stranicu kazina. Molimo sačekajte. Ako koristite softver za blokiranje oglasa, proverite podešavanja.