Koje trgovce ste imali sa njima, molim vas?
Pitao sam Kloda, piše ovaj druže
Evo u čemu je zamka. Xpate želi da se prvo povuku povraćaji sredstava, a zatim obeća povraćaj novca. Ali kada se povraćaj povuče, on nestaje — generalno ga ne možete ponovo pokrenuti (slučaj je zatvoren, a vremenska ograničenja šeme se ne resetuju). Dakle, ako povuku povraćaje, a Xpate tada ne plati, ili plati samo deo, odustali su od svog jedinog izvršnog načina i ostaju da se oslanjaju na dobru volju susedne ofšor firme za plaćanje. Upravo zato Xpate želi tim redosledom: prebacuje sav rizik na vlasnika kartice.
1. Dobijte dogovor u pisanoj formi – iznose, sve transakcije koje su pokrivene, vremenski okvir – sa zvanične Xpate adrese, a ne usmeno ili obećanje putem ćaskanja.
2. Insistirajte na obrnutom redosledu: prvo povraćaj novca, pa povlačenje. „Povući ću povraćaj sredstava kada se povraćaj sredstava uplati na moj račun." Prava ponuda to preživljava; samo odugovlačenje umire. Ako prvo ne vrate novac, to vam samo po sebi govori da ponuda nije bezbedna.
3. Ako insistiraju na prvom povlačenju novca, nemojte to učiniti — ili najviše povucite novac tek nakon što se potvrdi da je novac na računu, transakciju po transakciju.
4. Proverite sa bankom pre nego što povučete bilo šta — potvrdite da li se povučeni spor može ponovo otvoriti (obično ne) i da li bi već dati kredit bio poništen.
O konkretnim brigama u pitanju:
• „Da li moja banka može da naplati naknadu?" — banke obično ne naplaćuju povlačenje tužbe, ali stvarna cena je gubitak kredita i mogućnosti da se on ponovo podigne. To je rizik, a ne naknada.
• „Da li banka može imati problem sa mnom?" — nema problema sa legitimnim direktnim namirenjem, ali ako je banka već vratila novac putem povraćaja sredstava, a zatim i Xpate vrati novac, to je dvostruki povraćaj koji će banka vratiti jednom stranom — tako da osoba ne sme da bude plaćena dva puta i da pretpostavi da zadržava oba.